Sotapelit

Sotaa simuloidaan erilaisilla peleillä ajanviihteeksi. Sotapelit voivat olla esimerkiksi lauta- tai korttipelejä tai erilaisin välinein maastossa tai tarkoituksenmukaisella kentällä käytäviä taisteluja. Myös useimmat suosituimmista tietokone- ja konsolipeleistä ovat sota-aiheisia. Taistelu viehättää lähinnä miespuolisia, joskin eivät naisharrastajatkaan ennennäkemättömiä ole.

Taistelukenttien raadollisuuden muovaaminen viihteelliseksi tai jopa urheilulliseksi tekemiseksi on käynyt vuosien saatossa. Useimmat peleistä vaativat nopeita refleksejä sekä tiimityötaitoja. Strategioita ja taktiikoita saatetaan airsoft-, paintball- tai verkossa pelattaviin joukkuepeleihin suunnitella sekä valmistella viikkokausia ennen ottelua.

Airsoftissa eli softauksessa käytetään aitoja aseita jäljitteleviä muovikuula-aseita, joilla ammutaan nuppineulan pään kokoisia kuulia. Kuula tuntuu paljaalla iholla napakkana nipistyksenä ja jättää usein pienen mustelman. Softauksessa aseen ohella muukin varustus kootaan usein jäljitellen oikeita sotilaspukuja, eri armeijoiden maastopukujen sekä niin sanottujen röllipukujen ollessa suosittuja. Röllipuku on täydelliseen maastoutumiseen tehty puku, johon voidaan kiinnittää esimerkiksi vihreänsävyisiä kangasriekaleita tai vaikka oikeaa mätästä ja oksia. Paintballissa taistellaan värikuulamerkkaimilla. Merkkaimella ammutaan värikuulia, jotka osuessaan hajoavat ja jättävät väriläiskän kohteeseen. Näin osuman rekisteröinti on helppoa. Paintballissa sekä airsoftissa voidaan pelata harrastajatyyppisiä pieniä taisteluita maastossa, kaupunkiympäristössä tai kentällä.

Tapaturmien suhteen turvallisin, joskin varsin epäliikunnallinen eikä näin ollen kovin terveellinen laji on erilaiset tietokone- ja konsolipelit. Pelisarjat kuten Battlefield tai Call of Duty ovat monimiljoonaisen yleisön sota-aiheisia pelejä. Historian saatossa ensimmäiset taistelupelit olivat yksinkertaisia läpijuoksutyylisiä yksinpelejä. Sittemmin yksinpeleihin alkoi kehittyä juoni ja myöhemmin internetin mahdollisuuksien myötä pelejä alettiin pelata verkossa oikeita ihmisiä vastaan muodostaen erikokoisia joukkueita. Videopeleissä on jopa ammattilaisjoukkueita, jotka osallistuvat erilaisiin sarjoihin sekä turnauksiin kilpaillen rahapalkinnoista sekä sponsorisopimuksista.
Videopelien suosiosta huolimatta on nuorisokin innostunut myös ulkoilmassa omilla lihaksilla tapahtuvista taistelusimulaatioista, mikä onkin kansanterveyden kannalta positiivinen asia.