Suomalaisia airsoft- ja paintball-peliympäristöjä

Airsoftia ja paintballia voidaan pelata niin metsämaastossa, hylätyssä teollisuusrakennuksessa, urbaanissa ympäristössä tai nimenomaisesti lajille rakennetulla kentällä. Työ-, kaveri-, tai vaikka juhlaseurueen illanvietto alkaa mukavasti taistelukentällä hikoillen. Tähän tarkoitukseen ympäri maata on useita vapaa-ajan toiminta järjestäviä yrityksiä ja myös paintball-seurat voivat järjestää tilaisuuksia vuokravälineillä.

Paintball sopiikin satunnaiselle harrastajalle ehkä paremmin sen vaatiman panostuksen vähyyden puolesta. Softauksessa mielenkiinto on usein paljon nimenomaisesti omien varustekokonaisuuksien hankkimisessa ja tilanteeseen eläytymisessä. Paintball-peleihin ei tarvita välttämättä kuin sopiva vaatetus, kuten haalarit, suojamaski, merkkain sekä riittävästi kuulia. Ja luonnollisesti sopiva joukko pelaajia. Ympäristöksi käy mitä mainiommin metsämaasto. Värikuulan osuman tunnistaa muovikuulaa helpommin, joten peli on pelaajaystvällisempää.

Paintball-kilpailut käydään lähinnä nurmikentillä, joita monipuolistetaan ilmatäytteisillä esteillä ja suojilla. Useilla paintball-seuroilla on oma kotikenttänsä, joka voi olla tilapäisesti vaikkapa jalkapallokenttäkin. Joukkueita löytyy muun muassa liki kaikista isoimmista kaupungeista aina Kuopiosta Sysmään ja Seinäjoesta Rovaniemeen. Airsoft-mittelöt taasen sijoittuvat useammin nimenomaan maastoon tai urbaaniin ympäristöön ja pelit ovat usein skenaariomuotoisia.

Suomen suurin ja varmasti monipuolisin paintball-pelialue sijaitsee Jämsässä. Kaksitoistahehtaarinen pelialue jakautuu yhdeksään erilliseen kenttään. Vuosittain elokuussa järjestetään Pohjoismaiden suurin pelitapahtuma, Suurpeli, johon tulee osallistujia enimmäkseen muista Pohjoismaista sekä Virosta ja Venäjältä, mutta myös kauempaa Euroopasta. Tuhansien pelaajien vuosittain vierailema Jämsän Paintball on panostanut huomattavasti pelikenttiin, jolloin se palvelee aina kymmenestä pelaajasta pariakin sataa pelaajaa kerralla. Asutuskeskustaistelun tunnelmiin pääsee rakennusten ja autojen keskellä metsäratojen lisäksi.

Ympärivuotiseen harrastukseen voi tutustua Tampereen Hohtopaintball-kentällä. Hohtokeilauksesta tuttu ultraviolettivalaistus saa hajoamattomat kumikuulat hohtamaan ja myös varusteet hohtavat himmeästi hämärässä. Perinteisestä värikuulataistelusta poiketen Hohtopaintballissa käytetään kumikuulia ja erityisiä osuman tunnistamia liivejä, jolloin pelin aikana saadut osumat lasketaan, eikä ensimmäisestä osumasta putoa pelistä, kuten tavanomaisesti. Näin ollen tylsiä odotushetkiä ei tarvitse istuskella.

Valmiita ja hyväksi havaittuja peliympäristöjä löytyy ympäri maata, mutta toisaalta maanomistajan luvalla voit löytää oman suosikkipelipaikkasi mistä vain. Pienet mäet metsäisessä ympäristössä sekä ehkä hylätyt vanhat rakennukset luovat mainiot puitteet peleille. Tasaiselle nurmikentälle, kuten jalkapallokentät, voi pystyttää niin sanottuja Sup Air-esteitä, jolloin kilpailukelpoinen paintball-rata on valmis. Etsi paikalliset paintball- tai airsoft-harrastajat ja kysy heiltä. Aloittelijana saat varmasti myös kullanarvoisia vinkkejä niin tarvittavan kaluston kuin muunkin suhteen. Työ- ja polttariporukat ovat vuokralaitteiden suurimmat asiakkaat, joten esimerkiksi tyky-palveluita tarjoavat yritykset välittävät ja järjestävät myös usein vaikkapa paintball-sessiot.