Paintball

Paintball on airsoftin kaltainen urheilulaji. Paintballissa, jota myös splättikseksi kutsutaan, käytetään merkkaimia, joilla ammutaan maalitäytteisiä värikuulia, jotka hajoavat osuessaan kohteeseen. Näin osumasta jää vastustajaan jälki, jolloin merkkaus katsotaan tapahtuneen ja pelaaja putoaa pelistä. Usein kahden joukkueen välisissä peleissä on usein tavoitteena joko vastapuolen joukkueen pudottaminen merkkaamalla kaikki pelaajat tai lipunryöstö. Nykyään vauhdikkaaksi käyneissä kilpapeleissä lippujen rooli on kutistunut lähes olemattomiin otteluiden päättyessä lähinnä eliminointiin.

Paintball sopii hyvin vaikkapa kaveriporukan ajanvietteeksi tai työhyvinvointia kohentavaksi yhteiseksi tekemiseksi; monet paintball-seurat sekä vapaa-ajantoimijat järjestävät vuokrakalustolla tapahtuvia pelejä. Toisaalta paintballissa on myös hyvin järjestäytynyt kilpailutoiminta. Kilpailuluontoinen paintball pelataan nurmikentällä, jossa käytetään ilmatäytteisiä suojia. Siinä missä maastossa pelattu vapaa-ajan pelailu voi kestää vaaniskelutyyppisesti kymmeniäkin minuutteja, jää kilpaottelut usein pituudeltaan muutamaan minuuttiin.

Suomessa on kolmisenkymmentä paintball-seuraa ja kilpailutoimintaa harjoitetaan SM-tasolla. Vuosittain järjestetään Jämsässä Pohjoismaiden suurin paintball-pelitapahtuma, Suurpeli. Kaksitoistahehtaarisella alueella pelataan satojen pelaajien joukoissa koko päivän kestävä ottelu ja siihen osallistuu useita joukkueita laajalti Euroopasta.

Värikuulamerkkaimet ovat alun perin maatalouden tarpeisiin kehitettyjä merkkaimia, joita käytettiin esimerkiksi karjan merkintään. Merkkaimet toimivat paineilmalla tai hiilidioksidilla. Nykyisin valtaosa merkkaimisista ovat puoli- tai täysautomaattisia. Puoliautomaattiset latautuvat mekaanisesti itsestään, jonka jälkeen liipaisimen painalluksella lähtee uusi värikuula. Kilpailukäytössä käytetään yksinomaan täysautomaattisia elektropneumaattisia merkkaimia. Merkkaimilla ammutaan noin peukalonpään kokoisia värikuulia, joiden pinta hajoaa osumassa ja kuulan sisällys – muun muassa elintarvikeväristä ja liivatteesta koostuva väriaine jättää kohteeseen väriläiskän. Sisäpeleissä saatetaan käyttää niin sanottua reball-kuulaa, joka on kiinteä eikä jätä pelaajaan, eikä myöskään sisähallin esteisiin tai lattiaan jälkiä. Tällöin vastuu osuman tunnistamisesta jääkin kohteelle itselleen.

Merkkaimen lisäksi pelissä toinen pakollinen varuste on suojamaski, jonka tulee olla nimenomaisesti paintball-käyttöön suunniteltu. Maskien silmäosuus on usein läpinäkyvää muovia ja muuta kasvoja suojaa ritilämäinen muovi. Ritilästä huolimatta hengitysilman myötä maskit voivat huurtua, jolloin huurtumisenestoon voidaan käyttää erilaisia kemikaaleja tai kalvoja. Maskia ei koskaan saa ottaa pelikentällä pois kasvoilta. Lisäksi vauhdikkaassa taistelulajissa käytetään usein monenlaisia muita suojuksia, jolloin syöksyistä ja ryömimisestä selviää naarmuitta ja ruhjeitta.